Juletræets historie. Hvor stammer juletræet egentligt fra?

Juletræets historie. Hvor stammer juletræet egentligt fra?

Juletræets historie

Mange tror, at juletræet altid har været en del af den danske juletradition. Juletræet har dog en forholdsvis kort historie i Danmark, og er derfor en relativ ny tradition, sammenlignet med mange andre danske juletraditioner. Det første juletræ skulle eftersigende være blevet tændt på det sydsjællandske gods Holsteinborg i 1808. Grevinde Wilhelmine som tændte juletræet, havde set det i Holsten i det nuværende Tyskland, og besluttede sig for at bringe dette festlige træ til Danmark.

Tilbage for et par hundrede år siden, da skikken med juletræet blev indført i Danmark, var juletræerne af typen rødgran. Det var de, da husene dengang var kolde og fugtige, hvorfor rødgran var bedre egnet til denne temperatur. I dag har vi fået centralvarme, hvilket situationen i danske hjem derfor har ændret sig. De fleste juletræer som danskerne køber i dag, er normannsgran. Denne type gran er blødere, og kan holde hele julen igennem uden at fælde. Hvis man følger traditionen, så skal juletræet blive stående indtil Helligtrekonger, som ligger d. 6 januar.

Holstensk jul i København

Dette første juletræ i København, blev tændt i 1811 i Ny Kongensgade nr. 221 hos doctor Martin Lehmann og hans familie. Nogle dage forinden juletræet blev sat op med lys i stuen, vidste københavnerne der skulle ske noget, idet der blev slæbt et stort grantræ ind i stuen.

Juleaftensdag tændte familien Lehmann lysene på træet. Martin Lehmann var præstesøn fra Holsten, hvor det formodes at han havde bragt juleskikken med fra egen barndom.

Grundtvig var ikke fan af juletræet

I har nok alle hørt om Grundtvig, som har skrevet en stor del af danske julesamler. Grundtvig var imod juletræet, da hen mente, at det var “udtryk for en udvandet kristendom”. Dette skrev han i tidsskriftet ‘Dannevirke’ i 1817.

Dog ændrede han sin mening efter små 6 år. Han mente nu, at juletræet var sendt fra Gud, hvorfor det derfor var blevet acceptabelt i danskernes hjem.

Billigere alternativer til juletræer

Selvom juletræsskikken var blevet populær blandt mange danskere, tog det alligevel en del år, før det slog bredt igennem. Det var først omkring 1. Verdenskrig juletræet blev udbredt blandt de danske borgere. Dog var der mange som ikke havde et juletræ stående juleaften, da mange ikke havde råd til at anskaffe sig et. Traditionen med et juletræ, gjorde derfor, at dem som ikke havde råd til et, fandt andre alternativer til et juletræ. Dette var i form af hjemmelavede træer. De blev lavet af grønkålsstokke, grene og kosteskaffer. Dertil blev de pyntet med lys, som var skåret over, for at spare.

Juletræet i dag

I dag har stort set alle danske familier et juletræ juleaften. Det er forskelligt fra familie til familie, hvordan de får fat på juletræet. Der er mange juletræsforhandlere placeret rundt omkring i de danske byer, men mange vælger også at lave en familieudflugt ud af det, ved at fælde deres eget træ. Hos mange familie er det altså blevet en hyggeligt juletradition, at selv udvælge og fælde juletræet.

Pyntning af juletræet

Nogle familiar vælger at få et juletræ ind i hjemmet allerede i starten af december. Dog er der mulighed for, at nålene på træet begynder at drysse, hvis man trækker det indendørs for tidligt i December. Derfor er det meget normalt, at folk først finder deres juletræ et par dage op til juleaften.

Når det gælder pyntning af juletræet, er der frit slag på alle hylder, men der er dog et par faste regler. Der bør altid være en stjerne i toppen af juletræet, og lysene på juletræet bør være levende stearinlys. Hvis man vil holde fast i den gamle tradition, skal træet pyntes med guirlander af dannebrogsflag, kræmmerhuse fyldt med julekager, små legetøjsinstrumenter og skinndende fehår. Nu om dage, er der mange som vælger at pynte med eksklusivt og dyrt dansk design. Mange kendte dankse virksomheder, som Georg Jensen, præsenterer hvert år nye juledekorationer og julepynt, som er blevet super populært i de danske hjem.
For mange år tilbage, skulle det eftersigende være families overhoved, som alene stod for pyntning af juletræet. I da ger det meget almindeligt, at hele familien deltager om pyntning af træet, mens der bliver skrålet til de klassiske julesange.

Dans og sang rundt om juletræet

Juleaften, efter man har spist sig mæt i alt den lækre julemad, er det en dansk tradition, at hele familien danser hånd i hånd rundt om juletræet, mens der bliver sunget danske julesalmer. Dette gøres inden de mange julegaver skal åbnes.

Et lille juletræ

Er du i tvivl om hvilken størrelse juletræ du skal vælge, så læs med i følgende afsnit.

Juletræer som bliver anset som værende små og søde, er i omegenen af 100-150 cm høje (eller burde vi sige ‘lave’). Denne størrelse passer perfekt til et kontor, et værelse eller en lille lejlighed. Denne størrelse er blevet fældet højere på stamen, for at beholde den flotte og velkendte juletræsform.

Det mellemstore juletræ

Hvis et lille juletræ måske bliver en anelse for småt til de mange julegaver der skal fordeles under det, vil et mellemstort juletræ nok passe bedre. Højden på disse ligger mellem 150-175 cm. Denne størrelse passer godt ind til et hjem som ikke har et hav af plads, men stadig ønsker et større juletræ. Den størrelse passer fint til et hjem, eller til kantinen på arbejdet.

De høje og fyldige juletræer

Hvis du bor i et hus med højt til loftet, eller generelt set bare har en masse plads, så er de store juletræer nok lige noget for dig. Højden på disse er i omegnen af 175-225 cm. Disse juletræer kræver en masse pynt, så hvis du har kælderen fyldt, er det bare med at komme i gang! Størrelsen på dette juletræ er tilmed perfekt hvis i er en stor families om holder jul sammen. Der skal nemlig nogle hænder til, for at kunne danse rundt om træet.